News

Strumpornas historia

av Stevie Harding Apr 12, 2022

Strumpornas historia

Strumpor har funnits sedan stenåldern, långt innan konceptet med byxor eller T-shirt fanns. Tills nyligen försummade, strumpor är nu en viktig del av klädseln och marknaden erbjuder en mängd olika originella, snygga och till och med lite lekfulla modeller.

Men visste du att det inte alltid har varit så lätt att hitta strumpor och att de länge bara har burits av adeln?

 

Början

Går man tillbaka till stenåldern, ca. 5000 f.Kr., hade de första “strumpor” som våra förfäder bar knappast mycket gemensamt med nuvarande modeller. Från grottmålningar och arkeologiska fynd är det tydligt att dessa elementära strumpor var gjorda av djurskinn knutna runt fotleden.

Vi går snabbt framåt till tiden runt 700-talet f.Kr., då strumpor nämndes för första gången i skrift av den grekiske poeten Hesiod. I en av sina dikter nämner Hesiod en “piloi” – en typ av strumpa gjord av filtat djurpäls som bars under sandaler.

Senare lindade romarna sina fötter i remsor av läder eller tyg. Runt 100-talet e.Kr. började de sy tygbitar och göra passformade strumpor – de första som liknade vad vi bär idag.

De första yllestrumporna hittades i Northumbria och går tillbaka till 100-talet e.Kr. De var av barnstorlek, gjorda av vävt ylletyg och användes för att hålla fötterna varma i det kalla brittiska vädret.

Det var också vid den där tiden som de första stickade strumporna dök upp i det gamla Egypten. Det tidigaste kända bevarade paret stickade strumpor, gjorda med en speciell teknik som kallas för naalbinding, är från 300-500 e.Kr.. Strumporna har delade tår och bars med sandaler.

                                       Foto från rinse.com

Lyxen

På medeltiden förökades byxornas längd och strumpan blev till ett tjockt, starkfärgat tyg som täckte den nedre delen av benet. Eftersom strumporna inte hade resår, lades strumpeband över den övre delen för att hålla strumporna på plats. Vid år 1000 hade stickade och vävda strumpor blivit en symbol för adeln i stora delar av Europa.

Adelsmännens strumpor var vanligtvis gjorda av vävt tyg av högre kvalitet, med baksöm och slits. På 1400-talet blev de franska och italienska aristokratierna kända för sina fina handstickade sidenstrumpor. Männen insåg att det töjbara sidentyget hade två fördelar: det möjliggjorde lättare rörelse och gjorde benen att se smalare ut.

1589 uppfanns den första stickmaskinen av William Lee, en engelsk präst. Även efter att ha fått ett par svarta strumpor från William, vägrade drottning Elizabeth I slutligen att bevilja honom patent för hans uppfinning. Hon klagade över att hans maskin hade tillverkat yllestrumpor som var för grova för de kungliga fötterna. Hon gillade inte känslan och den grova formen och var dessutom rädd att maskinen skulle frånta folk arbetet.

                                      Foto från rinse.com

Den franska kungen Henrik IV såg dock potentialen med Williams uppfinning och erbjöd honom ekonomiskt stöd. Uppfinnaren flyttade till Rouen, där han byggde en fabrik för djuruppfödning. Efter honom spred fransmännen vävstolen över hela Europa. Strumpor för allmogen gjordes av ull, medan adelsmännen bar färgat siden. Efter den industriella revolutionens början blev strumpor enklare och billigare att tillverka och spred sin attraktivitet och funktionalitet i hela det europeiska samhället.

 Moderna tider

Under de följande åren fortsatte strumpmodet att förändras, liksom längden på modellerna. Istället för att hålla sig till huvudkomponenterna, expanderade modet med strumpor och omfattade ännu fler färger, dekorationer eller ränder. I slutet av 1600-talet blev bomull ett populärt val för många kläder och accessoarer, inklusive strumpor.

                                      Foto från rinse.com

Nästa revolution inom tillverkningen av strumpor kom med uppfinningen av nylon 1938. Styrkan och elasticiteten hos strumpor gjorda av bomull-nylonblandningar ledde till ett naturligt steg framåt i produktionen. Denna blandning används även idag. Elastan tillsattes senare till kompositionen för att ge extra flexibilitet till strumpor och för att de ska kunna bäras av en bredare krets av användare.

När det gäller stilarna, nuförtiden kan man hitta en mängd olika modeller av färgglada, originella, roliga och mönstrade strumpor.

Strumpor inte bara skyddar och värmer våra fötter – de återspeglar varje persons stil, individualitet och preferenser.

 

 

Dela:
Relaterade artiklar
Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Läs mer
Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Läs mer
Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Läs mer