News

Merinoull

av Stevie Harding Jan 22, 2022

Merinoull

(Merinoullfiber (överst) jämfört med människohår (nederst). Merinoullfiberns tjocklek är inte mer än 25 mikron.)

 

Ull från merinofår anses vara bland dem av högsta kvalitet. Dess fibrer är lätta och med mycket bra värmeisolering. Tack vare deras ull, som isolerar och bibehåller kroppstemperaturen, kan merinofår leva under stora temperaturskillnader – de tål temperaturer från -10°C till +30°C.

Merinofår har funnits sedan före Kristus i Mindre Asiens länder och ända sedan dess har de värderats högt för sin ull. Forskare har hittat resterna av kläder gjorda av fin merinoull från 700/800-talet f.Kr. Århundraden senare, på 1100-talet, fördes denna fårras till Europa, eller närmare bestämt till Spanien, som under sex århundraden hade monopol på uppfödningen av merinofår. Fram till 1700-talet var utförsel från Spanien av får av denna ras ett brott med dödsstraff som påföljd.

På grund av deras förmåga att anpassa sig till svårare väderförhållanden är merinofår nu utbredda på nästan alla kontinenter. De föds upp även i vissa områden i Sibirien.

 

Här är några av skälen till att merinoull är så högt värderad:

  • Den ger anmärkningsvärd värmeisolering på grund av ett slags mikroskopiska luftkammare i själva fibern – de tillåter inte överföring av kyla eller värme till kroppen. Merinoullen isolerar kylan på vintern och bibehåller kroppstemperaturen, men den isolerar även värmen på sommaren och tar bort överskottsvärme vid överhettning.
  • Den är mycket hygroskopisk, vilket betyder, att den har utmärkt uppsugningsförmåga – den absorberar fukt mer än 33% av sin egen vikt, men har också förmågan att avdunsta fukt och torkar därför mycket snabbt.
  • Merinoullen håller dig varm även när den är blöt, vilket är mycket viktigt för människor som tillbringar långa timmar utomhus i svåra väderförhållanden.
  • Merinoullen är ytterst lätt, men har ändå bättre termiska egenskaper i förhållandet värme till vikt än standardull och andra tyg.
  • Den är ett mycket fint, fluffigt och mjukt material. Den är behaglig vid beröring och sticker inte i huden, eftersom den är 30% finare än vanlig ull.
  • Den har antibakteriella egenskaper. De bakterier som orsakar lukten av svett förstörs tack vare en komponent som finns naturligt i ullen.

 

Skötsel: Strumpor av merinoull kan tvättas i tvättmaskin på ett särskilt ullprogram och med vanligt tvättmedel. Sköljmedel bör inte tillsättas.

Vid torkning rekommenderas det att låta strumporna torka naturligt, borta från direkt solljus. Om du tänker använda torktumlare, sätt på det speciella program avsett för ull.

Våra produkter:

Den merinoull vi använder för TRY TO FLY-kollektionen levereras av det tyska företaget Südwolle. Hiking och Ski strumpor inom TRY TO FLY-kollektionen innehåller en hög andel merinoull, vilket gör dem otroligt varma, men ändå håller de fötterna fuktfria. De ger optimal värmereglering och isolering från kyla, även i vått väder.

 

Fine Merino - den perfekta kombinationen av mjukhet, värme och stil från Pirin Hill

Våra Fine Merino strumpor från Merino Luxury Collection-serien är skapade för att erbjuda dig den perfekta kombinationen av mjukhet, värme och stil. De är rika på högkvalitativa naturmaterial – fin merinoull och mjuk kammad bomull.

De är tillverkade med hjälp av en speciell teknik – med den innovativa Corespun-fibern på insidan för en mjuk och behaglig beröring på huden och fin merinoull på utsidan för att hålla kvar kroppsvärmen.

Corespun-fibern består av ren långfibrig kammad bomull i vilken en mycket tunn tråd av Lycra® är vävd. Den högkvalitativa kammade bomull vi använder är mycket mjuk och stark. Detta uppnås genom en speciell behandling av bomullsfibrerna – kamning.

Merinoullgarnet är ett mycket fint och mjukt garn som vi importerar från Tyskland – Südwolle. Det är viktigt att bemärka att denna ull är en fantastisk värmeisolator tack vare de mikroskopiska luftkamrarna i själva fibern. De förhindrar överföring av kyla eller värme till kroppen och isolerar därmed kylan på vintern och bibehåller kroppstemperaturen, men isolerar även värmen på sommaren och leder bort överskottsvärme vid överhettning.

Ett annat viktigt faktum om merinoull är dess hygroskopicitet – den absorberar perfekt och uppslukar fukt mer än 33% av sin egen vikt. Därutöver avdunstar merinoull fukten, vilket gör den att torka snabbt. Detta material har också antibakteriella egenskaper, eller med andra ord förstör det bakterierna som orsakar obehaglig lukt genom en komponent som finns naturligt i ull.

För större styrka är de områden som utsätts för störst belastning vid gång speciellt förstärkta.

Vi erbjuder Fine Merino strumpor med både normal längd och knälängd. Detta gör dem lämpliga inte bara för vardagsbruk, till exempel i kombination med jeans, utan också i kombination med finbyxor och kostym för alla tillfällen – från bröllop till affärsmöten. Och presentförpackningen med tre par strumpor, Merino Luxury Box 3, är ett underbart sätt att göra en älskad glad.

Dela:
Relaterade artiklar
Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Läs mer
Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Läs mer
Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Läs mer