News

Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

av Stevie Harding Apr 12, 2022

Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Vi vet alla hur vi direkt kan hjälpa till, om än lite, för att skydda miljön. När vi vandrar i fjällen eller parken kan vi ha skräpet i fickan tills vi hittar en lämplig plats för avfall, vi kan använda soptunnor för separat insamling osv. Men vet du hur ditt val av produkter indirekt kan ha samma inverkan?

För oss alla på Pirin Hill är det väldigt viktigt att inte bara erbjuda vackra och bekväma strumpor, utan också att kunna hjälpa till att skydda miljön. Därför bestämde vi oss för att berätta hur tillverkningen av strumpor kan vara miljövänlig.

Vid tillverkningen av Pirin Hill och Try To Fly strumpor använder vi endast miljövänliga material från europeiska leverantörer som uppfyller kraven i certifikatet OEKO-TEX Standard 100 och REACH (Europeiska unionens tillsynsmyndighet etablerad för att förbättra skyddet av människors hälsa och natur från riskerna med användningen av kemikalier). Allt garn som används till Pirin Hill strumpor är både mjuka och bekväma och skonsamma mot huden, och strävar år efter år att öka andelen bomull av ekologiskt ursprung som används i våra produkter.

Införandet av nya teknologier bidrar också till att minska skadliga utsläpp. Användningen av moderna och energieffektiva stickmaskiner, samt av ånga istället för elektricitet för strykning, minskar elförbrukningen drastiskt. Dessutom kommer från början av 2019 100% av energin som används i vår fabrik från förnybara energikällor.

Vi på Pirin Hill är ansvariga för vår planet! Så vi bestämde oss för att vidta fler åtgärder för att skydda vår natur.

Det första steget vi tog för att skydda miljön var att använda papperspåsar istället för plastpåsar. Var och en av oss vet att påsar är en oundviklig del av vår vardag och trots plastpåsarnas negativa effekter använder de flesta företag runt om i världen fortfarande dem eftersom deras pris är lägre.

Även om de första plastmaterialen kom från växtbaserade fibrer, har de flesta av de produkter som produceras idag fossila bränslen som bas. Detta är vanligtvis olja, men naturgas kan också användas för att utveckla plast.

Plast tar lång tid att bryta ner jämfört med organiska ämnen – det kan ta mer än 500 år. Vissa forskare tror att några former av detta material aldrig kan brytas ner helt och förblir som nanoplast, vilket kan påverka hälsan på människor, djur och hav på en mängd olika sätt. Upp till 80 % av allt marint skräp innehåller plast. Detta problem gör att vi hittar avfall på stränder, på land och även i källvatten.

Därför beslutade vi på Pirin Hill att sluta använda de allestädes närvarande plastpåsar och bytte till papperspåsar. Tidigare användes en separat plastpåse för varje par strumpor, men efter en undersökning av våra specialister bestämde vi oss för att använda papperspåsar, och vid beställning används en påse för varje 5 par strumpor för att minska miljöförstöringen. En av de största fördelarna med papperspåsar är att de bryts ner mycket snabbare. De är också 100% återvinningsbara, medan med nylon är denna process många gånger dyrare och avger mycket giftiga gaser i atmosfären.

En annan viktig förändring som vi gjorde var att vi förutom att ta bort plastpåsarna även tog bort plasten från förpackningarna på våra produkter. Tidigare använde vi plastkrokar för att hänga upp strumporna på ställen i butikerna, medan vi nu perforerar pappersförpackningen. Dessutom är vår etikett inte längre fäst med plastfästen, utan med tråd.

Ett annat sätt att minska föroreningen är att minska skadliga utsläpp från transporten av material och färdiga produkter. Du kan föreställa dig hur mycket energi som förbrukas till ett par strumpor gjorda med garn från Argentina, stickade i Kina, förpackade i Tunisien och sålda i Sverige. Man tänker sällan på vägen som produkterna man använder har gått, men det är mycket ofta fråga om tusentals kilometer av onödiga transporter för att kunna använda billigare arbetskraft och uppnå några cent lägre pris, vilket är fix idén hos chefer i stora företag. Istället valde vi att endast använda garn från europeiska producenter och att tillverka 100% av våra strumpor i vår familjefabrik i Ruse, Bulgarien.

Vi tror att var och en av oss kan vara en del av förändringen och göra vår planet till en bättre plats att leva på!

Dela:
Relaterade artiklar
Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Läs mer
Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Läs mer