News

5 fördelar med att bära strumpor

av Stevie Harding Apr 12, 2022

5 fördelar med att bära strumpor

Vi bär alla strumpor varje dag och det här har blivit till en av de saker som vi sällan tänker på och uppfattar som en vana. Fördelarna med att bära strumpor slutar inte med den skonsamma komfort de ger – de är också viktiga för vår hälsa.

 

  1. Strumpor skyddar fötterna från blåsor, rispor och sår.

Har du någonsin haft på korta strumpor med högre skor? Du minns säkert den obehagliga känslan av skons gnuggning mot huden och de smärtsamma blåsorna som dyker upp efteråt. Föreställ dig nu hur dina fötter skulle kännas om du hade burit dina skor utan strumpor och hur många sår detta skulle ha orsakat.

Strumporna skyddar huden från de grövre materialen som skorna är gjorda av, och Pirin Hill strumpor är dessutom förstärkta i de ställen som bär störst belastning. Således mildras friktionen upp och fötterna är bättre skyddade.

 

 2.Strumpor håller fötterna torra när du svettas.

Eftersom vi har tusentals svettkörtlar på fötterna – mer än på någon annan kroppsdel, utsöndrar de en stor mängd svett. Svettansamlingen leder till uppkomsten av bakterier på huden, vilket kan orsaka svampinfektion och dålig fotlukt. Därför är det bra att alltid ha strumpor på när du bär stängda skor, eftersom strumporna absorberar svett och håller fötterna torra, vilket förebygger svampproblem. Dessutom har vissa material som ull och bambu naturliga antibakteriella egenskaper som ger extra skydd för fötterna.

 

 3.Strumpor kan förbättra sömnen.

Vår kroppstemperatur varierar under hela dygnet, men den är lägst under natten och tidigt på morgonen, och kalla fötter kan orsaka orolig sömn och vakenhet. Att bära strumpor när man sover bidrar till bättre blodcirkulation i fötterna, vilket leder till bättre reglering av kroppstemperaturen. Detta hjälper inte bara till att somna lättare och snabbare, utan också till att sova ordentligt.

Här är det viktigt att anmärka att innan du går och lägger dig bör du klä på dig rena strumpor, och inte bara lämna de du bar under dagen. Detta beror på de uppsamlade bakterierna, vilka, som vi redan har sagt, kan leda till andra problem. Det är också bra att använda strumpor med mindre kompression när man sover, för att undvika att resåren klämmer huden, eftersom det kan leda till försämrad blodcirkulation.

 

 4.Strumpor kan förbättra träningen och återhämtningen efteråt.

Att bära strumpor, och i synnerhet kompressionsstrumpor, både under och efter träning, har bevisade fördelar – bättre prestanda, snabbare återhämtning och färre skador. Detta beror på att de förbättrar blodcirkulationen och tillförseln av syre till musklerna, samt minskar musklernas belastning.

Den kompressionen som strumporna utövar hjälper blodet att lättare och snabbare återvända till hjärtat, så att fötterna inte svullnar, kroppen har lättare att bli av med restprodukter efter träning och musklerna är mättade med syre. Detta minskar känslan av trötthet och smärta under och efter träning.

 5.Strumpor är ett viktigt inslag som kompletterar utseendet.

Vi brukar förbise strumpornas viktiga plats i en klädsel, men på senare år har detta börjat förändras. Mer och mer uppmärksamhet ägnas åt denna del av garderoben och strumpor uppfattas nu som en accessoar snarare än bara en nödvändighet som gömmer sig under byxor och skor. Och det med rätta! Strumpor kan helt förändra utseendet, beroende på färger, mönster och längd. 

Nu när du vet mer om fördelarna med att bära strumpor är nästa steg att hitta dina strumpor. Vi på Pirin Hill erbjuder strumpor av bomull, bambu och merinoull med design för alla.

För sportälskare har vi skapat vår sportserie Try to Fly, med strumpor för vandring, cykling, tennis, löpning och vintersport, samt kompressionsstrumpor.

Dela:
Relaterade artiklar
Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Hur ditt val av strumpor kan påverka miljön

Läs mer
Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Klädkod och hur man kan vara annorlunda

Läs mer
Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Hur man väljer de rätta strumporna till en formell kostym

Läs mer